Biografia Stevena Wilsona


Steven John Wilson /ur. 3 listopada 1967 w Kingston upon Thames/ to aktualnie jedna z najważniejszych postaci na scenie muzycznej. Kompozytor, multiinstrumentalista, wokalista i producent. Poruszający się z taką samą swobodą  po obszarze space rocka, muzyki elektronicznej, jazzu, popu i avant popu, psychodelii, rave’u, metalu i ambientu. Tworzący muzykę wysoce oryginalną, pełną głębi i pobudzającą wyobraźnię.

Już w bardzo wczesnej młodości eksperymentował z brzmieniem i różnymi technikami nagraniowymi, korzystając z prymitywnego studia nagraniowego oraz sprzętu /m.in. efektów brzmieniowych/ przygotowywanego przez jego ojca – elektryka. W wieku kilku lat pobierał lekcje gry na gitarze z woli rodziców, ale tylko przez krótki czas z powodu awersji do tego instrumentu. Wszystko zmieniło się po dziesiątych urodzinach. Wtedy to sam poprosił rodziców o kupno gitary elektrycznej i zaczął zgłębiać tajniki tego instrumentu. Jako nastolatek grywał z amatorskimi zespołami Karma, Pride Of Passion i Altamont.

Pod koniec lat 80. XX w. założył z wokalistą Timem Bownessem zespół No-Man /na początku nazywał się No-Man Is An Island/, równocześnie eksperymentując solowo w ramach własnego projektu Porcupine Tree. Ten ostatni z biegiem lat przemienił się w  czteroosobową /a na koncertach pięcioosobową/ formację, darzoną wielką estymą przez fanów, krytyków i innych muzyków.
W 2004 Wilson założył wraz z izraelskim muzykiem Avivem Geffenem grupę Blackfield, z którą również odniósł spory sukces artystyczny i komercyjny.
W 2009 Wilson zadebiutował jako artysta solowy /pod własnym nazwiskiem, wcześniej bowiem wydał kilka płyt jako IEM i Bass Communion/ albumem „Insurgentes”, który sam opisał jako „połączenie poezji i melancholii”. Płyta była idealnym prezentem dla tych, którzy lubią różne oblicza twórczości muzyka. Obok utworów kojarzących się z dokonaniami Porcupine Tree czy No-Man, pojawiają się tu kompozycje przywołujące skojarzenia z Massive Attack, Portishead czy Nine Inch Nails. Wilsonowi udało się namówić do współpracy znakomitych gości. Na albumie słychać grę wspaniałego basisty Tony’ego Levina /m.in. Peter Gabriel, King Crimson/, a także klawiszowca Jordana Rudessa /Dream Theater/. Muzyczną paletę wzbogacił Japończyk Michiyo Yagi grający na koto, jak również flecista i saksofonista Theo Travis. Na płycie pojawia się kolega Stevena z Porcupine Tree, Gavin Harrison, a także gitarzysta Sand Snowman.

We wrześniu 2011 ukaże się na rynku drugie solowe /podwójne!/ dzieło Stevena Wilsona zatytułowane „Grace For Drowning”.
Z tej okazji Wilson zaplanował pierwsze w karierze solowe tournee, które przebiegać będzie pod hasłem „An evening with Steven Wilson” i koncentrować na muzyce z jego dwóch autorskich albumów.

Do dnia dzisiejszego Steven Wilson nagrał łącznie, w różnych składach, niemal sto albumów, był też producentem wielu płyt innych artystów. Od kilku lat specjalizuje się w miksach 5.1 klasycznych albumów rockowych, m.in. King Crimson, Caravan i Jethro Tull, nie licząc wydawnictw Porcupine Tree i No-Man.

Wybrana dyskografia solowa: 

single
Cover Version /2003/
Cover Version II /2004/
Cover Version III /2005/
Cover Version IV /2006/
Cover Version V /2008/
Cover Version VI /2010/ /pudełko z miejscem na pięć wcześniejszych płyt z tej serii/
albumy
Insurgentes /2008/ /specjalna limitowana edycja: 2CD+DVD-A / 2LP/
Insurgentes /2009/ /standardowa edycja: CD/DVD-A/
Grace For Drowning /2011/ /różne formaty: 2CD, BD, 2LP/
inne
Unreleased Electronic Music Vol 1 /CD-R/ /2004/
Unreleased Electronic Music /2LP/ /2005/
Unreleased Electronic Music /black CD-R/ /2006/
Tape Experiments 1985-86 /2010/ /LP/
Grupy i projekty Stevena Wilsona
Porcupine Tree
No-Man /z Timem Bownessem/
Blackfield /z Avivem Geffenem/
Storm Corrosion /z Mikaelem Akerfeldtem z Opeth/
I.E.M. /Incredible Expanding Mindfuck/
Bass Communion

źródło: Rock-Serwis

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s